Sudah menjadi kebiasaan, aku gemar menyediakan sambal kicap sebagai cicah hidangan makanan terutamnya apabila menu goreng ikan ketika itu. Menu sambal kicap ini adalah hasil rekaan ku sendiri dan amat mudah disediakan.
Bahan-bahan:(1) 2 biji limau Kasturi
(2) 5 biji cili padi
(2) 5 biji cili padi
(3) 1/2 sudu kecil garam halus.
(4) 3 sudu besar kicap manis (Tong Yu: bahasa rakan semenanjung)
Cara menyediakan:
(1) Cuci terlebih dahulu limau kasturi dan cili padi.
(2) Perah air limau kasturi dalam mangkuk kecil dan buang bijinya.
(2) Perah air limau kasturi dalam mangkuk kecil dan buang bijinya.
(3) Hiris halus cili padi.
(4) Masukan 1/2 sudu kecil garam halus.
(5) Tambahkan 3 sudu besar kicap manis / tong yu.
Bagi anda yang berminat, bolehlah cuba membuat sambal kicap ini. 2 biji limau itu adalah menu untuk 2-3 orang yang menjamu selera. Jika ramai, bolehlah tambahkan kuantiti limau kasturi, cili padi serta bahan-bahan yang lain. Selamat mencuba ya. :-)
No comments:
Post a Comment