♥ Jika bersama kita adalah Rasulullah ♥ Lau Kaana Bainana al-Habeeb ♥

ALHAMDULILLAH - (Opic & Amanda)

Qasidah Istighfar

Saturday, September 26, 2009

5 AMALAN KESIHATAN MENGIKUT AL-QURANAl-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan seperti membuat amalan ini:-

(1). Mandi pagi sebelum subuh atau sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak terkumpul. Orang yang mandi pagi kebanyakannya mempunyai badan yang tidak gemuk.

(2). Rasulullah s.a.w mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi. Mujarabnya Insya-Allah dijauhkan penyakit.

(3). Waktu sembahyang Subuh disunatkan bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak sakit pening atau migrain. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Saintis menemui beberapa millimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud. Darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

(4). Dalam kitab juga, ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Rasulullah pernah menegah kita makan ikan bersama susu, dikhuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala dalam ikan mengandungi ion (-). Jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan, maka terjadi tindak balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus.

(5). Rasulullah juga mengajar kita makan dengan tangan dan apabila habis, hendaklah menjilat jari. Saintis telah menjumpai bahawa enzim banyak terkandung di celah jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzim adalah sejenis alat pencerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam).


Diet & Pemakanan / Majalah NUR, m/s 59, (September 2005)

No comments: