♥ Jika bersama kita adalah Rasulullah ♥ Lau Kaana Bainana al-Habeeb ♥

ALHAMDULILLAH - (Opic & Amanda)

Qasidah Istighfar

Monday, June 14, 2010

VITAMIN C UNTUK KESIHATAN


VITAMIN C UNTUK KESIHATAN


FUNGSI VITAMIN C

1. Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi yang sihat.

2. Pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting.

3. Untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.

4. Boleh mengurangkan gejala penyakit asma.

5. Mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti.

6. Meningkatkan penyerapan zat besi.

7. Bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat, dan menjadikan mereka tidak merbahaya, oleh yang demikian bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan. Sedangkan racun labah hitam yang bisa boleh ditawarkan dengan memberi vitamin C dalam dos yang tinggi.

8. Mengurangkan paras "low-density lipoproteins" (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan " high-density lipoproteins " (HDL) atau kolestrol yang baik , juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah " atherosclerosis" .
9. Egen dalam pembentukan collagen, vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam , boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.


SUMBER VITAMIN C

Buah beri, buah-buahan sitrus, dan sayuran hijau spt asparagus, avocado, black currants, kobis bunga, anggur, kubis, lemon, mempelam, biji sawi hijau, bawang, oreng, betik, kacang peas hijau, nenas, bayam, strawberri, tomato, dan selada air.

KESAN KEKURANGAN VITAMIN C

1. Lemah badan.

2. Sakit-sakit dan sengal badan.

3. Bengkak gusi.

4. Hidung berdarah.

5. Scurvy ( pendarahan pada badan, lebam-lebam, dan gusi berdarah, gigi mudah tercabut, pendarahan ke dalam otot dan sendi, yang menyebabkan kesakitan).

6. Anemia

Info ini saya perolehi dari laman : http://tayibah.com/eIslam/vitamin.htm
Nota: Sama-sama kita ambil tahu tentang kepentingan Vitamin C untuk kesihatan kita. Bila sihat pasti nampak ceria dan cantik.

No comments: