♥ Jika bersama kita adalah Rasulullah ♥ Lau Kaana Bainana al-Habeeb ♥

ALHAMDULILLAH - (Opic & Amanda)

Qasidah Istighfar

Saturday, November 7, 2009

USAH JEMU BERDOA


USAH JEMU BERDOA

Setiap insan punya DUGAAN yang berbeza. Yakinlah bahawa ALLAH sentiasa ada di sisi untuk membantu anda menghadapi pelbagai RINTANGAN yang tiba. Pasti Allah akan menunjukkan jalan keluar namun dengan SYARAT, kita mesti memintanya dengan cara berDOA setiap kali selepas SOLAT.

Allah berfirman:
“Dan apabila hamba-hambamu bertanya kepada mu tentang Aku, maka (jawablah) bahawasannya Aku adalah DEKAT. Aku mengabulkan permohonan orang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran”.
Al-Baqarah: 186.


Berdasarkan banyak hadis soleh, doa adalah satu ibadah. Dan ramai dikalangan para ulama menyatakan bahawa Allah mensyaratkan DUA perkara iaitu:

KETAATAN yang penuh dn menyeluruh kepada Allah dan Rasul-Nya. Maka sesiapa yang tidak memenuhi segala perintah Allah dan Rasul-Nya itu, maka selamanya Allah tidak mengabulkan doanya, kerana dia telah merosakkan JALAN penerimaan Allah.

Hendaklah dia menjadi seorang mukmin yang BERAMAL SALIH. Meskipun dalam masa yang cukup lama, sesungguhnya seorang hamba itu selalu berada di antara nikmat doa.Hadis & Falsafah / Majalah NUR, m/s 64, (November 2009)

No comments: