♥ Jika bersama kita adalah Rasulullah ♥ Lau Kaana Bainana al-Habeeb ♥

ALHAMDULILLAH - (Opic & Amanda)

Qasidah Istighfar

Sunday, August 5, 2012

PILIHAN SI BONGSU

PILIHAN SI BONGSUBerkata si kakak kepada adik bongsu perempuannya, "Kamu mahu wara apa?".

"Kali ini saya mahu warna biru" pintanya.


Si kakak sebenarnya memilih warna hitam, tetapi memandangkan ingin memenangkan kemahuan adik bongsunya, diturutkan sahaja pilihannya. Berlatarkan warna hitam dan bercorak biru akhirnya menjadi pilihan si bongsu dan si adik lelaki. Masing-masing memilih saiz 32 dan 34. Kakaknya tidak ketinggalan memilih saiz 40.


'Alhamdulillah, rezeki menyebelahi untuk menunaikan permintaan adik-adik dan diri sendiri. Tapi sayang, untuk ahli keluarga yang lain tidak kesampaian hajat untuk memakai warna yang sama. Maafkan diri yang tidak mampu memberikan persamaan ini duhai ayahanda, bonda juga adik-beradik dewasa yang lain,' sedikit  rasa seba salah muncul di benak si kakak.

Selesai memilih sekitar 30 minit, akhirnya bayaran dibuat di kaunter. Sementara menunggu giliran bayaran, kedengaran suara wanita sekitar umur 30-an menyapa lagi. Wanita yang berkerja sebagai pembantu jualan pakaian Perniagaan Said itu sebenarnya telah bersabar melayani karenah si kakak untuk membuat pilihan pakaian yang bakal dibeli.


Berkatalah wanita tersebut, "Pilihan kamu memang sesuai dengan warna baju dengan anak-anak kamu".
Pendapatnya sekadar di balas dengan senyuman sambil membelek-belek cadangan yang diberi.


"Kamu tidak cari baju melayu untuk suami kamu pula?" dia memberikan cadangan.

Senyuman meleret di wajah si kakak memanjang. Dia yang hanya mengiayakan gelaran 'anak-anak kamu' tadi akhirnya berterus terang juga.

"Sebenarnya mereka berdua ini adik-adik bongsu saya"

"Oh...maaf ya, fikirkan anak kamu tadi" terserlah wajah serba salah diwajah wanita tersebut.

"Oh tidak apa, ok saja bah" si kakak menenangkan suasana.

Pilihan si kakak untuk tidak berterus terang pada mulanya akhirnya tidak menjadi. Tidak sampai hatinya untuk membiarkan mereka membuat tanggapan sendiri. Apapun terusik di hati kecil si kakak, usianya yang genap 30 sepatutnya sudah memiliki keluarga sendiri tapi segala dilalui tanpa perubahan status diri lagi. 

'Sungguh, urusan itu juga banyak bergantung pada ketentuan Allah', bisiknya.

Walaupun, sudah seringkali menjadi pelenggan Perniagaan Said, namun masih banyak yang belum mereka kenali tentang diri ini. Pastinya, sedikit demi sedikit latar belakang bakal diketahui akhirnya apabila sering bertukar cerita dan mesra bertegur sapa.

Terkenang pilihan baju tahun lalu adalah pilihan si kakak yang berwarna merah. Pilihan dibuat juga berdasarkan pilihan baju adik-adik bongsu yang menarik hanya pada warna merah ketika itu.

No comments: