♥ Jika bersama kita adalah Rasulullah ♥ Lau Kaana Bainana al-Habeeb ♥

ALHAMDULILLAH - (Opic & Amanda)

Qasidah Istighfar

Saturday, June 2, 2012

PISAU BARU


PISAU BARU

Setelah sekian lama bersabar dengan pisau yang lama, akhirnya saya membeli juga pisau yang baru. Setelah mendapatkan nasihat dari kakak sulung, saya memilih pisau jenama EAGLE 'Stainless Steel Since 1975'.

"Pisau ini bagus, tidak akan berkarat" kata kakak saya.

"Baiklah, saya beli satu yang besar dan satu yang kecil." Saya segera membayar di kaunter Kedai Rakyat.

Sejauh mana ketahanan pisau baru ini, akan diperhatikan selama mana hayatnya yang mula dibeli pada tarikh 2 Jun 2012. Segalanya bergantung kepada cara penggunaan juga. Sebelum ini pisau dapur saya telah digunakan sepenuhnya oleh adik bongsu lelaki. Ya, adik bongsu saya telah berjaya mengorek air kelapa tua dan muda yang kebetulah berbuah di belakang rumah guru.


"Sabar sajalah...mentang-mentanglah tiada parang, habis pisau digunakan sepenuhnya. Mujur saja tangan si adik ini tidak luka mengorek isi kelapa. Pisau besar habis berbunga ketajamannya, pisau sederhana patah dan pisau kecil juga menerima nasib yang sama." terlontar juga rintihan negatif di fikiran saya. Padahal kalau mahu semua pisau ini selamat, pisau yang sesuai atau parang harus disediakan.

"Tidak mengapa, pelajaran dan pengalaman baru buat adik lelaki saya yang berusia 11 tahun. Itu juga salah satu ciri berdikari dan cuba jaya dalam dirinya" bisik hati saya lagi untuk cuba meraih fikiran yang positif.

No comments: